NL EN

Oorsprong

afb50

Oud ras

De Cairn Terrier is een tamelijk oud ras, dat echter pas in het begin van de 20ste eeuw door de Engelse Kennel Club als zodanig werd erkend. De Cairn Terrier behoort tot de rasgroep 3 van de F.C.I., de terriers of aardhonden, waarvan de naam is afgeleid van het Latijnse terra, dat aarde betekent. Terriers werden gefokt om ondergronds allerlei dieren uit hun holen te jagen die vroeger op het platteland als rooftuig werden beschouwd, zoals ratten, muizen, mollen, vossen, dassen en marters.

wp8c8e3892

Een groot deel van de oudste geschiedenis van de Cairn speelde zich af op het eiland Skye. Het bevindt zich ten westen van de Schotse Hooglanden en maakt deel uit van de Binnen Hebriden, een eilandengroep die vermaard is om zijn ruige landschap en stoere bewoners die behoefte hadden aan een onbevreesde, sterke hond om het rooftuig onder de duim te houden.

skye1

Zeer moedige bestrijder van ongedierte.

De Cairn Terrier met zijn grote hart en nog grotere dosis moed, was perfect geschikt om het ongedierte in huis en stal op te ruimen en het omringende land vrij te houden van dassen en vossen.

cairn-stenenZijn naam.

Deze heeft hij te danken aan de taak van zijn voorouders. Zij werden hopen stenen ingestuurd, zogeheten “Cairns”, om op kleinwild te jagen.

Bloedlijnen.

De geschiedenis van de Cairn mag wat ondoorzichtig zijn, zoals overigens van zoveel hondenrassen, verondersteld wordt dat de oudste bloedlijn die was van captain Mac Leod van Drynock, op het eiland Skye.

In de beginjaren van het ras werd de Cairn Kortharige Skye Terrier genoemd en op het vasteland Tod-Hunter- ‘sluwe eenzame jager’. Naast de lijn van de Mac Leods, die honden met een zilvergrijze kleur prefereerden, werden andere Cairn-bloedlijnen gefokt door de Mac Donalds, met grijze en gestroomde honden en de Mac Kinnons van Kilbride, met crèmekleurige, rode en donker gestroomde honden.

afb19

Deze drie bloedlijnen vormden de basis voor de huidige Cairn Terrier. In oktober 1911 werd er een officiële rasstandaard voor de Cairn Terrier opgesteld op de Scottish Kennel Club Show in Edinburgh, want de fokkers beseften dat er een eenheid moest komen in het ras.

Op 29 mei 1912 verkreeg de Cairn Terrier uiteindelijk zijn officiële status van de Kennel Club, waarna het ras op tentoonstellingen kon meedingen naar de titel Beste reu of teef van de tentoonstelling.

De honden van een groot aantal Britse fokkers van Cairn Terriers maakten niet alleen furore in eigen land, maar ook in Noord-Amerika.

Cairn Terriers in Nederland.

Nadat het ras in 1912 met de instemming van de Engelse Kennel Club een rasstandaard had verkregen,bleef de fokkerij gedurende vele jaren een Brits/Schotse aangelegenheid. De eerste tientallen jaren na de erkenning bleef de Cairn Terrier in Nederland ondervertegenwoordigd. Maar de Cairn was en is te leuk om in Nederland ondervertegenwoordigd te blijven.

In 1951 wilde een aantal liefhebbers van het ras zich losmaken van de alles omvattende Schotse Terrier Club. Op 29 september 1951 werd de Nederlandse Cairn Terrier Club opgericht. Het ledenbestand bedroeg toen slechts 7, maar dat aantal is intussen flink toegenomen.

afb4nctc

 

Copyright 2013 Red Creek Rebels - Terug naar boven / go to top