NL EN

Vacht & verzorging

DSC01205-1024x682

De Cairn Terrier is van het ruwharige type en draagt een dubbele vacht.
Een zachte dikke ondervacht en een ruwe bovenvacht. De ondervacht doet dienst als warmteregelaar en kan in de warmere jaargetijden wel eens loskomen. De ruwe bovenvacht is doorgroeiend en beschermt de Cairn Terrier tegen alle weers-omstandigheden en is vuil- en waterafstotend.

Dagelijkse verzorging

Behalve controle van de ogen en oren, die van eventueel vuil kunnen worden ontdaan met een vochtig doekje of watten, heeft uw volwassen Cairntje niet zo veel aan dagelijkse verzorging nodig.

Uw puppie daarentegen kunt u meerdere keren per week op een speelse manier borstelen en kammen. Niet zozeer omdat de vacht dat al zo nodig zou hebben, maar wel om de jonge spruit te laten wennen aan deze handelingen. Om te vermijden dat uw Cairntje later bij de trimmer of trimster onwennig op de trimtafel staat, doet u er goed aan om al deze handelingen uit te voeren op een klein tafeltje. Om uitglijden tegen te gaan kunt u een anti-slipmatje gebruiken.

imagesWekelijkse verzorging

Naarmate uw Cairntje aan al deze handelingen went, kunt u overgaan op één grondige borstel- en kambeurt per week. Gebruik als borstel een “Terrier palm pad”.
Dit is een ovale kunststoflap met aan de borstelkant dicht op elkaar staande ijzeren pinnetjes. Dit soort borstel past goed in de handpalm en is zeer flexibel. De kam mag medium grof zijn, met een tandafstand van 3 à 4 mm.
Met de borstel kunnen de haren met korte, doch krachtige bewegingen in tegengestelde richting van de haargroei geborsteld worden. Losse haren en vooral vuil worden op deze wijze verwijderd. Met de kam kunnen de haren dan terug in hun normale richting worden gekamd. De vacht in de oksels, liesstreek en op de buik gaat soms wel eens klitten. Schenk aan deze plaatsen iets meer aandacht.

Nesthaar plukken

Als uw Cairntje ongeveer 4 maanden oud is, zijn de donkere nestharen brozer geworden en gaan jeuk veroorzaken. Dan is het moment aangebroken om aan de eerste plukbeurt te denken. De nestharen moeten dan over het hele lichaam, kop, oren, poten en staart met duim en wijsvinger uitgeplukt worden. Na deze kleine plukbeurt komt de uiteindelijke vachtkleur te voorschijn. Behalve voor de haren tussen de voetkussentjes en rond de aars, is het gebruik van een schaar uit den boze.

De trimming

Als uw Cairntje 8 à 9 maanden oud wordt, zal de bovenvacht gaan afsterven en plukrijp worden. Het wordt dan langzaam tijd voor zijn eerste grote plukbeurt. Een plukrijpe vacht kenmerkt zich door het algemeen opbleken van de kleur en het brozer worden van de haren. We spreken dan van een plukrijpe- of stripvacht. Gewoonlijk is de vacht dan 8 à 9 cm lang, of beter nog ze is dan 8 à 9 maanden oud.

pluk voor

Voor de trimming…

DSC_0320-1024x685

Na de trimming…

Het beste is om een Cairn Terrier in een goede conditie te houden, is het toepassen van het “rolling-coat” (rollende vacht) systeem. Ongeveer om de 4 maanden wordt de helft van de bovenvacht uitgeplukt, terwijl de andere helft doorgroeit tot de volgende plukbeurt, ongeveer 4 maanden later. Op dat ogenblik zal ook deze helft plukrijp zijn, terwijl de eerste helft (4 maanden eerder geplukt) de plaats inneemt. Voor een goed begrip. Een Cairn Terrier, getrimd volgens het “rolling-coat” systeem, draagt vlak voor de plukbeurt, behalve de ondervacht, ook nog 2 lagen bovenvacht. Een laag van 8 à 9 cm lang met opgebleekte, broze haarpunten (=stripvacht) en een korte, intensief gekleurde laag van 3 à 4 cm. Met dit systeem draagt uw Cairntje het hele jaar door een beschermende laag bovenvacht. Het rustieke, natuurlijke en ietwat ruige uitzicht, wat zeer typisch is voor dit ras, blijft op deze manier behouden.

Laat uw Cairntje niet in zijn blootje zitten

In sommige literatuur is er sprake van twee, ja zelfs één plukbeurt per jaar.
Met dit systeem wordt in één keer alle bovenvacht uitgeplukt. Het Cairntje staat dan, zoals dat genoemd wordt in zijn ondervacht oftewel in zijn blootje. Dit is een sterk af te raden werkwijze, omdat de bescherming tegen slechte weersomstandigheden, maar ook tegen felle zonnestralen ontbreekt. Dit laatste kan leiden tot zeer vervelende huidziektes. De ondervacht kan vuil absorberen en zal een reuk verspreiden. Bovendien is een Cairn Terrier in ondervacht niet echt een streling voor het oog.

Baden? Nee, bedankt

Als een Cairn Terrier regelmatig geborsteld, gekamd en vakkundig uitgeplukt wordt, zal baden overbodig zijn. De meeste shampoos tasten de ruwe vachtstructuur aan en verminderen het
beschermende vermogen. Een met modder besmeurde vacht kan, na ze te laten opdrogen, gewoon uitgeborsteld worden. Wilt u het toch wat grondiger doen, gebruik dan alleen lauw regenwater. Spoelen, laten drogen en borstelen.

beestenplaatjes66

Mocht uw Cairntje-lief zich tijdens een wandeling in een onwelriekend goedje hebben gerold, dan kunt u zijn vacht spoelen met lauw regenwater en inwrijven met de inhoud van een rauw opgeklopt ei. Het goedje even laten inwerken, goed naspoelen, laten drogen en borstelen.

 

Copyright 2013 Red Creek Rebels - Terug naar boven / go to top