NL EN

Karakter

De Cairn is een kleine, heerlijke hond. Hij is pienter, compact van formaat, een sterke persoonlijkheid en actief van aard.

Sommige terriers, zoals de Cairn, reiken nog niets eens tot aan de knie, maar ze staan hun mannetje en vertonen geen spoor van verlegenheid of schuwheid.

Het zijn levendige honden altijd klaar om in actie te komen.

op-paadje-1024x768

Als u op zoek bent naar een schoothondje, moet u beslist geen Cairn nemen.

De Cairn is heel gelijkmatig van karakter en past zich uitstekend aan het gezinsleven aan, of dat zich nu in een groot landhuis of een kleine stadswoning afspeelt. Hij gaat goed om met kinderen en vreemden worden in de meeste gevallen enthousiast begroet. Dit gegeven maakt dat een Cairn niet als de meestuitverkoren waakhond wordt gezien.

Hij is vol zelfvertrouwen en zal niet snel een gevecht beginnen maar wijkt niet als hij wordt uitgedaagd. Hij werd ooit gefokt om op ongedierte te jagen en alleen al het vermoeden van een muis of rat in de buurt zet hem op scherp. Een teken dat Cairns na vele generaties van huishonden hun oorspronkelijke taak van ongedierteverdelger nog niet zijn vergeten.

CSC_0092Alle terriers hebben met elkaar gemeen …

Dat ze hun werk met groot enthousiasme en dapperheid verrichten. Ze beschikken allen over een gebit dat in verhouding tot hun formaat groot en krachtig is.
Hun gehoor en gezichtsvermogen zijn uitstekend.

Sommige eigenaars van een Cairn zeggen wel eens dat hij koppig is of last heeft van een ”selectief” gehoor. Dat wil zeggen dat hij doet of hij bevelen niet hoort, maar als je zijn riem neemt voor een wandeling heeft hij dat weldegelijkgehoord.
Dat tikkeltje eigenzinnigheid is natuurlijk juist typerend voor de Cairn.

Een wandeling of een andere activiteit, bijvoorbeeld agility, wordt door Cairns in het algemeen zeer op prijs gesteld.
Cairn Terriers vertoeven graag in het gezelschap van mensen.

Mocht u overgaan tot de aanschaf van een Cairntje…

Dan is het heel verstandig om een puppy te kopen bij een fokker die er vanaf de geboorte veel mee bezig is geweest, anders kunnen ze soms wel bazig en agressief
uit de hoek komen. Als hen niet geleerd wordt om geregeld alleen te zijn, kunnen ze ook last krijgen van verlatingsangst wat zich meestal uit in het vernielen van
huisraad.

DSC_01131-300x200Zoals alle terriers is de Cairn een “aard”hond, (terra = aarde). Ze zijn dan ook dol op het graven van gaten en muisjes en mollen uitgraven. Een Cairn heeft een liefdevolle, maar ook een strikte en consequente opvoeding nodig.

 

Copyright 2013 Red Creek Rebels - Terug naar boven / go to top