NL EN

Voeding

De hond: meer alleseter dan vleeseter.

De hond stamt af van de wolf, hoewel deze dieren door hun gebit ingedeeld zijn bij de carnivoren (vleeseters) is hun eetgedrag meer dat van een omnivoor (alleseter). In de natuur eten ze namelijk geen puur vlees, maar verorberen ze hun hele prooi met huid en haar, dus ook ingewanden en botten (bron van vitaminen en mineralen).

Het is zelfs zo dat een hond, als het moet, alle benodigde voedingsstoffen zou kunnen halen uit plantaardige materialen. Dit zou natuurlijk niet het juiste menu voor de hond zijn, want het is veel moeilijker verteerbaar en ook minder smakelijk.
Het illustreert echter wel dat een maaltijd van puur vlees zeker niet voldoende is voor de hond.

Puur vlees…het beste voor uw hond???

NEE, zoals blijkt uit het vorenstaande is dit zeker niet waar. Een maaltijd die alleen uit vlees bestaat bevat onvoldoende hoeveelheden én de verkeerde verhoudingen van bepaalde vitaminen en mineralen.
Vlees bevat namelijk weinig calcium (kalk) en relatief veel fosfor.
Wanneer deze onjuiste calcium-fosfor verhouding niet gecorrigeerd wordt, kan dit leiden tot het zogenaamde “all-meat-syndroom”,een ziektebeeld waarbij o.a.
ontkalking van de botten optreedt.

DSC_0006-1024x685Met name bij jonge, opgroeiende honden kan dit rampzalige gevolgen hebben.

Een maaltijd die alleen maar bestaat uit vlees moet dus altijd aangevuld worden met vitaminen en mineralen in de juiste hoeveelheid en in de juiste verhouding.

Ook het bekende “met de pot mee-eten” is voor de hond niet gezond.
Tafelresten bevatten te weinig eiwitten, onvoldoende vitaminen en mineralen, maar daarentegen vaak wel teveel vetten.

Complete voeding.

Zoals het woord al zegt, dienen aan complete, kant-en-klare maaltijden, geen andere zaken te worden toegevoegd dan vers drinkwater, tenzij duidelijk anders wordt vermeld op de verpakking. Een complete voeding bevat alle benodigde voedingsstoffen in precies de juiste hoeveelheden en verhoudingen.
Extra toevoegingen hieraan zoals vitaminen en mineralen, zijn in het beste geval overbodig, maar kunnen in het slechtste geval leiden tot allerlei ernstige afwijkingen onder andere aan het skelet en de nieren. Een teveel aan bepaalde stoffen (zoals bijv. calcium, fosfor en vitamine D) kan net zo ongezond zijn als een tekort eraan, dus voeg deze zeker niet toe aan een complete maaltijd.

Hoeveel voer moet een hond hebben?

De hoeveelheid voer die een hond nodig heeft hangt af van vele factoren, zoals van de leeftijd en het gewicht, de mate van activiteit, de omgevingstemperatuur
en natuurlijk van het caloriegehalte van het voer.
Zo heeft bijv. een werkhond (zoals een politiehond) ca. 50% meer energie nodig dan een gewone huishond en een sledehond zelfs tot 300% meer.
Ook verschillen de energiegehaltes per type voedsel sterk.
Droogvoer is geconcentreerder dan blikvoer. Daarom is één richtlijn hier niet te geven.

Het beste kunt u de instructies op de verpakking volgen.

Uitgebalanceerde maaltijd.

Het is niet eenvoudig om zelf een uitgebalanceerde maaltijd voor uw Cairntje samen te stellen, die alle benodigde eiwitten, vetten, vitaminen
en mineralen in de juiste hoeveelheden en verhoudingen bevat.
Fouten zijn zo gemaakt en zowel teveel als te weinig van de belangrijke voedingsstoffen kan leiden tot allerlei gezondheids- problemen.
Daarom kunt u uw Cairntje het beste een kant-en-klare hondenvoeding geven. Uw hond krijgt dan een volledige, uitgebalanceerde voeding, die
alles bevat wat hij nodig heeft.

U hoeft hieraan dus niets meer toe te voegen.

bon-appetit

Wat zit er in een goede uitgebalanceerde voeding?

Eiwitten: bouwstof en energieleverancier.
Vet: energieleverancier
Koolhydraten: energieleverancier.
Mineralen: fosfor, calcium (=kalk), calium, natrium, ijzer, zink en koper.
Vitaminen: zijn nodig voor het reguleren van de stofwisseling en opbouw, het algeheel functioneren van het lichaam.
Ruwvezel: nodig voor een goede darmwerking.

Goede voeding is genoeg.

Verreweg de meeste honden leiden hun leven in een gewone gezinssituatie.
Ze hoeven geen bijzondere prestaties leveren.
Toch is het belangrijk om deze honden een goede voeding te geven om ze gezond en fit te houden. Bij veel mensen leeft het idee, dat honden echte vleeseters zijn en niets anders nodig hebben.
Dit is mede af te leiden uit het eetgedrag van de wolven en wilde honden.
In de natuurlijke situatie wordt de gehele prooi opgepeuzeld, inclusief de botten en maaginhoud, die uiteraard ook plantaardige voedingsresten bevat.
Wilt u als (toekomstige) hondenbezitter verzekerd zijn van een goede, uitgebalanceerde en volledige voeding, dan kunt u het beste kiezen voor fabrieksmatig bereid voer. Kies dan altijd voor een gerenommeerd merk en als het etiket vermeld dat het compleet is, zijn toevoegingen overbodig en kunnen zelfs schadelijk zijn.
Droogvoer wordt door vele hondeneigenaars bestempeld als eenzijdig van smaak.
Daar kan echter iets aan gedaan worden. Het afwisselend toevoegen van kleine hoeveelheden (ca. 25 gram per maaltijd) vlees (bijv. Renske) zal de totale samenstelling nauwelijks beïnvloeden, terwijl het probleem smaak hiermee is opgelost.

Vers en fris water moet gedurende de hele dag beschikbaar zijn.

ho57

 

Copyright 2013 Red Creek Rebels - Terug naar boven / go to top